Trebuie sa stii ca antenele routerului wireless nu sunt doar de aspect si in functie de unghiul la care le pozitionezi poti imbunatati semnalul in locatie. Reglarea unghiului antenelor montate pe routerul Wi-Fi poate imbunatati acoperirea semnalului prin directionarea strategica a acestuia.
Daca, dupa ce urmezi pasii prezentati in acest articol si reglarea pozitiei antenelor nu rezolva problema de acoperire a semnalului wireless, poate este momentul sa investesti intr-un Extender Wi-Fi corespunzator sau intr-un sistem mesh Wi-Fi pentru acoperire si putere de semnal net superioare.
Este adevarat ca nimanui nu-i place un semnal Wi-Fi inegal in apartament sau in cazul in care locuiesti la casa, in interiorul si in jurul acesteia. Si cu cat numarul de persoane ce folosesc reteaua wireless de la domiciliu este mai mare, cu atat pot aparea mai multe situatii neplacute. Dar, inainte sa dai vina pe router si sa il schimbi, incearca sa ii orientezi antenele in modul prezentat in acest articol.
Asadar, cum imbunatateste pozitia antenelor routerului, semnalul Wi-Fi? Semnalul emis de antenele routerului calatoreste in toate partile in mod egal, adica este omnidirectional. Cu toate acestea, el este in mare parte plat, in consecinta acoperirea in spatiul vertical este redusa. De exemplu, daca te afli intr-o camera dintr-o casa supraetajata si routerul este amplasat la etaj, atunci in camera superioara semnalul va fi foarte puternic, iar conexiunea se va reduce mult in momentul in care cobori in camera de la parter, sub router.
Inclinarea antenei pe orizontala va directiona semnalul sa calatoreasca pe verticala. De aceea, in prezent, majoritatea routerelor wireless vin cu mai multe antene reglabile, sa iti ofere flexibilitate in a alege modul in care vrei sa directionezi / focalizezi semnalul.
Din punct de vedere tehnic, reglarea antenelor la un anumit unghi nu va face semnalul mai rapid si mai puternic, ci iti va permite sa alegi directia in care il trimiti pentru a optimiza acoperirea Wi-Fi. Poti folosi acest lucru in avantajul tau, pentru a concentra semnalul intr-o anumita zona a casei, unde ai nevoie de o conexiune Wi-Fi mai stabila.
Cum sa alegi cea mai buna pozitie de orientare a antenei Wi-Fi? In primul rand prin mai multe incercari. Varful antenei nu indica sensul in care se deplaseaza semnalul Wi-Fi ci exact opusul, deoarece acesta este emis pe partile laterale.
In poza urmatoare am exemplificat foarte usor acest lucru, in partea stanga antena este orientata pentru o acoperire verticala mai mare, iar in partea dreapta pentru o acopererie pe orizontala mai mare. Deoarece routerul are mai multe antene, pozitioneaza-le individual in functie de locatia in care vrei sa transmita un semnal mai puternic, antena vertical, pentru acoperire pe orizontala si antena orizontal, pentru acoperire verticala.
Realizeaza cat mai multe teste pentru a acoperi toate zonele cu conexiune slaba si vizualizeaza rezultatele cu ajutorul unei aplicatii de semnal Wi-Fi. Odata instalata pe telefon mergi in zona ce o stiai cu semnal slab, testeaza puterea semnalului pe aplicatie, fa ajustarile antenei routerului si retesteaza semnalul, apoi repeta pana obtii rezultatul dorit.
Daca, dupa acesti pasi nu ajungi la rezultatul dorit, indiferent de pozitionarea antenelor sau a routerului, cel mai bine ar fi sa investesti intr-un Extender Wi-Fi. Acesta preia semnalul Wi-Fi actual si ii extinde raza de actiune. Daca nici cu 1 sau 2 Extendere Wi-Fi nu rezolvi problema, atunci solutia ta poate fi doar un sistem Mesh Wi-Fi (pentru case foarte mari). Vezi si celelalte articole din site referitoare la solutia optima Wi-Fi.