Noua functie a aplicatiei Paint din Windows 11 consta in posibilitatea de a elimina simplu si rapid fundalul unei imagini sau doar pentru o anumita selectie din aceasta si apoi inlocuirea lui cu o culoare dorita.
Asadar daca doresti sa elimini fundalul unei imagini sau sa il customizezi cu o culoare preferata nu este necesar sa apelezi la Photoshop sau alte aplicatii dedicate sofisticate ci sa folosesti Paint si Photos, aplicatii Microsoft, preinstalate in sistemul de operare Windows 11.
Trebuie doar sa fii atent ca atunci cand salvezi imaginea al carei fundal l-ai eliminat sa fie in format PNG, pentru a-i pastra transparenta, de vreme ce majoritatea imaginilor sunt salvate implicit in format JPEG (format ce nu accepta imagini transparente).
Cum elimini tot fundalul unei poze?
Pentru inceput plaseaza cursorul mouse-ului pe imaginea al carei fundal il vrei inlaturat, apoi click dreapta pe poza respectiva, alege „Open with” si „Paint„.
Dupa ce imaginea se va deschide in aplicatia Paint, in sectiunea „Image” din partea stanga sus, click pe pictograma „Remove background„, reprezentata si in exemplul urmator.
Paint va procesa functia de eliminare fundal foarte rapid si apoi va ramane afisata poza fara fundal.
Ca sa o salvezi cu transparenta activa, mergi catre coltul din stanga sus, click pe „File„, apoi „Save as„, „PNG„.
La finalul acestor pasi simpli, vei avea salvata imaginea in format PNG, fara fundal.
Cum elimini fundalul doar dintr-o zona selectata a unei poze?
Daca alegi sa elimini doar o parte din fundalul unei imagini, trebuie sa selectezi in Paint acea zona si apoi sa aplici aceeasi functie de „Remove background” folosita anterior.
In primul pas, localizeaza imaginea ce vrei sa o procesezi, click dreapta pe ea, mai departe „Open with” si „Paint„.
Dupa ce imaginea se va deschide in aplicatia Paint, in sectiunea „Selection” din partea stanga sus, click pe „Rectangle„. Ai grija sa nu selectezi „Free-form” pentru ca odata accesata, va dezactiva functia de eliminare fundal din Paint.
Foloseste apoi cursorul mouse-ului pentru a trasa pe imagine dreptunghiul ce incadreaza zona pentru care vrei eliminat fundalul.
Dupa ce ai trasat selectia respectiva, in sectiunea „Image” din partea stanga sus, click pe pictograma „Remove background„.
Ca sa salvezi cu transparenta activa zona trasata prin „Rectangle„, mergi catre coltul din stanga sus, click pe „File„, apoi „Save as„, „PNG„.
Schimba fundalul unei poze cu o culoare preferata.
Dupa ce in prima etapa ai eliminat complet fundalul unei imagini, poti mai departe sa inlocuiesti fundalul lipsa cu o culoare solida preferata. In exemplul de mai jos am ales culoarea verde si pentru a finaliza acest proces am folosit aplicatia Photos, preinstalata pe Windows 11.
Incepe prin a localiza imaginea careia i-ai inlaturat fundalul in prima etapa, apoi click dreapta pe ea „Open with” si „Photos„.
Dupa ce poza se va deschide in aplicatia „Photos” click pe pictograma „Edit image” din coltul stanga sus, dupa cum se poate vedea si in exemplul de mai jos.
Si in Photos, pictograma pentru inlaturarea background-ului si inlocuirii acestuia, este similara cu cea din Paint si este localizata in partea dreapta a meniului de sus. Click pe aceasta.
Apoi, in meniul dreapta ce se va deschide, click pe „Replace„. Sub „Replace” se va afisa un paletar in care poti selecta culoarea dorita. Dupa ce gasesti culoarea potrivita si esti multumit de rezultatul afisat in „Preview” click pe „Apply„.
Pentru a salva imaginea editata alege „Save options” in dreapta sus si click pe „Save as copy” daca doresti sa o salvezi ca si copie a imaginii initiale sau „Save” daca doresti sa rescrii imaginea initiala cu cea editata in care care ai colorat fundalul.
Acestia sunt pasii rapizi prin care poti inaltura sau colora fundalul unei imagini folosind doua aplicatii simple Microsoft, Paint si Photos, preinistalate pe Windows 11. Sper ca ti-au fost de folos.