WSL, prescurtarea pentru Windows Subsystem for Linux (Subsistemul Windows pentru Linux, disponibil in Windows 11 si Windows 10), iti permite sa instalezi pe PC-ul cu Windows, in doar cateva minute, orice distributie de Linux, ca mediu terminal. Poti astfel rula sau dezvolta aplicatii multiplatforma fara a fi nevoit sa iesi din Windows.
Poti activa Windows Subsystem pentru Linux atat pe Windows 11 cat si pe Windows 10. Ambele versiuni de Windows, actualizate la zi, folosesc in momentul de fata WSL 2. Windows Subsystem petru Linux 2 este o versiune imbunatatita fata de prima editie si ruleaza un nucleu de Linux complet, intr-un hypervisor Hyper-V, sub sistemul de operare Microsoft. Odata ce activezi WSL, Windows 11 sau Windows 10 va descarca un kernel de Linux conceput strict pentru sistemul de operare Microsoft ce se va mentine actualizat la zi prin Windows Update.
Mai departe, ca sa folosesti WSL, trebuie sa instalezi o distributie de Linux (Implicit, WSL instaleaza Ubuntu, dar poti opta pentru orice alta distributie de Linux, daca asta doresti).
Dupa instalare poti apela shell-ul de Linux din Windows Terminal. Totodata este posibil sa rulezi grafic aplicatiile de Linux preferate, dupa ce in prealabil le-ai instalat din command-line. Acest lucru este posibil pentru ca Windows 11 si Windows 10 ofera suport pentru rularea aplicatiilor de Linux, cu acces la procesorul grafic (GPU).
Cum instalezi Linux din Windows Terminal?
Un proces ce este foarte simplu si se realizeaza prin utilizarea unei singure comenzi. In primul rand trebuie sa deschizi o fereastra Windows Terminal cu permisiuni de administrator. Primul pas, click dreapta pe butonul de „Start” din bara de comanda Windows si apoi selecteaza „Terminal (Admin)” sau apasa simultan pe tastatura, tastele „Windows” + „X”, dupa care click pe „Terminal (Admin)”.
Ca sa activezi „Windows Subsystem pentru Linux” si sa instalezi distributia de Linux implicita, adica cea de Ubuntu, tasteaza in terminal urmatoarea comanda: wsl –install
Dupa ce procesul este finalizat, Windows iti va cere un Restart. Poti face rapid acest lucru, tastand in fereastra terminalului shutdown /r /t 0 , apoi „Enter”.
Daca nu doresti sa instalezi distributia implicita de Linux (Ubuntu), poti enumera si alte distributii disponibile tastand in terminal: wsl -l -o
In functie de alegerea facuta, la finalul comenzii initiale se adauga -d si numele distributiei de Linux preferate. De exemplu, daca doresti sa instalezi kali-linux , comanda pentru a instala aceasta distributie va fi: wsl –install -d kali-linux
Trebuie sa stii ca poti folosi comanda de mai sus ori de cate ori doresti sa instalezi o distributie de Linux. Dupa repornirea PC-ului, poti lansa distributia de Linux instalata direct din meniul de Start.
Daca folosesti mai des Windows Terminal, vei vedea ca poti deschide si de acolo distributia de Linux instalata. Click pe sageata indreptata in jos, aferenta deschiderii unei noi ferestre si apoi selectie pe distributia de Linux instalata.
Cum instalezi Linux din Microsoft Store?
Inainte de a accesa Microsoft Store, va trebui sa deschizi „Windows features” (Functii Windows). Apasa pe butonul de „Start” si in campul de cautare tasteaza „Turn Windows Features On or Off” (Activati sau dezactivati functiile Windows) apoi click pe „Open”.
In fereastra ce se deschide, scroll catre subsolul paginii, bifeaza „Windows Subsystem for Linux” si apoi click pe „OK„. Ti se va cere sa repornesti PC-ul.
Dupa repornirea PC-ului, deschide Microsoft Store si cauta distributia de Linux dorita. Eu am cautat Kali Linux, de exemplu. Click pe „Get” si apoi se va instala ca orice alta aplicatie.
Odata ce instalarea a fost finalizata, poti deschide distributia respectiva din meniul de Start cum am explicat si in randurile de mai sus.
Acestia sunt pasii pentru a instala o distributie de Linux direct din Windows. Sper ca ti-au fost de folos.