Pentru a optimiza telefonul ce ruleaza Android, adica sa rezolvi unele probleme ce apar la deschiderea aplicatiilor dupa o anumita perioada de timp si pentru a redobandi spatiu de stocare pe dispozitiv, este necesar sa cureti memoria cache a acestuia.
Asadar, cum cureti cache-ul aplicatiilor de Android?
Trebuie sa mentionez ca pentru a evidentia pasii din acest articol am folosit interfata de Android stoc, de pe un telefon Google Pixel (cu Android 13) si este posibil sa apara mici diferente fata de alte modele de smartphone-uri, insa poti sa iti faci o idee generala cu privire la intregul proces.
Primul pas consta in accesarea aplicatiei de Setari („Settings”) de pe telefonul Android. Apoi in meniul de Setari („Settings”) selectati Aplicatii („Apps”).
In meniul de Aplicatii („Apps”) click pe Vezi toate aplicatiile („See all apps” – sau in functie de modelul de telefon Aplicatiile tale „Your apps”, ce le poti apoi sorta dupa dimensiunea lor, in ordine descrescatoare).
In lista de aplicatii, selecteaza aplicatia pentru care vrei sa stergi memoria cache (Spatiul total ocupat de aplicatie in memoria interna a telefonului este afisat imediat sub aceasta, in lista de aplicatii).
In pagina aplicatiei selectate, in cazul nostru „Youtube”, selecteaza Stocare & cache („Storage & cache”). Se va deschide pagina de stocare si cache a aplicatiei, unde vei vedea dimensiunea memoriei cache pentru aceasta.
Pentru stergerea ei apasa pe Curata/Sterge cache („Clear cache”).
Cache-ul aplicatiei va si sters direct fara a mai fi promptate alte notificari. Acesti pasi sunt valabili atunci cand vrei sa cureti cache-ul pentru orice alta aplicatie. Nu trebuie sa faci acest lucru in fiecare zi, dar este recomandat atunci cand aplicatiile genereaza erori de functionare sau dupa o perioada indelungata de la instalarea lor.
Navigarea pe Internet din browserul implicit de Android, Google Chrome, genereaza in memoria interna a telefonului suficient cache pentru a fi sters periodic.
Prin urmare, cum cureti memoria cache a browserului de Android?
Fie ca folosesti implicit Google Chrome sau ai instalat din „Google Play” Mozilla Firefox, Microsoft Edge sau orice alt browser, trebuie sa stii ca si aceastea stocheaza cache sub forma de fisiere si imagini in urma navigarii pe anumite website-uri.
Desi scopul lor este acela de a imbunatati experienta de navigare, in timp pot ingreuna functionarea browser-ului si genera o serie de probleme. In momentul in care intampini astfel de probleme este indicat sa cureti memoria cache (Vom curata doar memoria cache, login-urile si parolele salvate, raman intacte).
Astfel, pentru a exemplifica acest proces, voi folosi Google Chrome. Primul pas, deschide aplicatia Chrome din telefonul tau Android. Mai departe, in coltul din dreapta sus, apasa pe cele trei puncte si dupa ce meniul se deschide, selecteaza Setari („Settings”).
In meniul de Setari („Settings”), selecteaza Confidentialitate si securitate („Privacy and security”).
Apoi, in meniul Confidentialitate si securitate („Privacy and security”) apasa pe Stergeti datele de navigare („Clear browsing data”).
Se vor afisa categoriile de elemente ce pot fi sterse din browser. Dar inainte de a le sterge, in partea dreapta sus la Intervalul de timp („Time range”) alege-l pe cel pentru care doresti sa stergi memoria cache (Recomand Tot timpul intervalului „All time”).
Pune bifa doar pentru Imagini si fisiere stocate in cache („Cached images and files) si apasa Sterge datele („Clear data”). Dupa acest pas, cache-ul Google Chrome a fost sters.
Asadar ai aflat Cum sa stergi cache-ul Google Chrome pe Android. Asemanator, poti sa stergi cache-ul Mozilla Firefox si Microsoft Edge pe Android.