Pentru a optimiza PC-ul sau lapopul pe care lucrezi zi de zi este necesar sa stergi fisierele inutile si sa eliberezi spatiul de stocare. Poti face acest lucru utilizand diverse metode, enumerate in randurile ce urmeaza.
Voi prezenta celor ce doresc sa economiseasca timp, metoda prin care acest lucru se poate face periodic, in mod automat, asadar cum cureti memoria cache a PC-ului utilizand functia Storage Sense a Windows 11?
Cu ajutorul Storage Sense poti selecta tipul de cache dorit a fi sters, iar aceasta functionalitate Windows va sterge doar acele fisiere. Pentru a lansa
Storage Sense apasa simultan tastele „Windows” + „i”, apoi in meniul din stanga selecteaza „System”. In dreapta se va afisa continutul paginii „System”. Selecteaza „Storage”.
Dupa ce se afiseaza meniul Storage, click pe „Storage Sense”.
In meniul Storage Sense, in partea de sus, activeaza „Automatic User content cleanup” (bifa ON). Tot aici, dar mai jos, poti configura intervalul la care Storage Sense sa ruleze, inclusiv perioada pentru golirea automata a „Recycle Bin” sau a folderului de „Downloads”.
Pentru a rula instantaneu aceasta functionalitate, apasa in josul paginii butonul „Run Storage Sense now”.
In acest mod poti configura Windows 11 sa goleasca memoria cache a PC-ului, automat, intr-un interval programat.
Pentru utilizatorii ce vor sa aprofundeze acest proces, va voi arata cum se pot sterge fisierele cache in mod manual, pas cu pas. Aceste fisiere sunt create temporar de diverse aplicatii si, desi nu fac probleme, ocupa spatiu. Vor trebui sterse periodic, deoarece programele ce le utilizezi, le vor recrea ori de cate ori vor avea nevoie de ele.
Cum sa cureti cache-ul din setarile Windows 11
Deschide meniul de „Settings” din Windows 11, in modul prezentat anterior (tasteaza simultan „Windows” + „i”), click pe „System” => „Storage” => „Temporary files”.
Se va afisa meniul „Temporary Files” si vei vedea mai multe categorii de fisiere ce pot fi sterse. Bifeaza-le pe acelea ce le vrei a fi sterse si apoi click pe „Remove files”. Windows 11 va prompta un alert box in care va intreaba daca sunteti sigur ca doriti sa stergeti acele fisiere. Click pe „Continue” si procesul este finalizat.
Cum sa cureti cache-ul cu Disk Cleanup in Windows 11
Daca ai folosit pe versiunile anterioare de Windows acest tool de curatare, ce gaseste si sterge automat fisierele cache, trebuie sa sti ca el este disponibil si pe Windows 11. Ca sa il poti utiliza, click pe butonul „Start” din bara si sus in campul „Search for apps, settings and documents” scrie „Disk Cleanup”, apoi click pe acesta.
Se va prompta pe ecran o casuta ce te indeamna sa alegi discul ce va fi curatat (selecteaza-l pe cel pe care ai instalat Windows 11, in cele mai multe cazuri „C:”).
Mai departe, in meniul Disk Cleanup, selecteaza categoriile de fisiere ce doresti sa le stergi, dupa care click pe „OK”. Disk Cleanup te va intreba daca esti sigur ca vrei sa stergi permanent acele fisiere („Are you sure you want to permanently delete these files?”). Click pe „Delete Files” si procesul se finalizeaza.
Cum cureti cache-ul Microsoft Store in Windows 11
Microsoft Store stocheaza de asemeanea fisiere cache, local in PC. Pentru a curata cache-ul generat de aceasta aplicatie Windows, trebuie sa utilizezi un tool din caseta „Run”.
Deschide „Run”, apasand tastele „Windows” + „R”. Apoi in caseta „Run” scrieti „wsreset.exe” si apasa „OK”.
Pe ecran va aparea o fereastra neagra, asteapta sa se inchida automat si cache-ul generat de Microsot Store a fost sters.
Cum cureti cache-ul generat de locatie in Windows 11
Curatarea cache-ului generat de Locatie este la fel de importanta ca si stergerea celorlalte fisiere de tip cache, enumerate mai sus. Ca sa ajungi la aceste fisiere cache generate de Locatie apasa impreuna tastele „Windows” + „i”. Din meniul stanga selecteaza „Privacy & security”, iar cand aceasta pagina se deschide, click pe „Location” sub „App permissions”.
Dupa ce pagina „Location” se deschide, in tabul „Location History” in partea dreapta a acestuia, click pe „Clear” si cache-ul locatiei va fi sters.
Cum cureti DNS cache in Windows 11 ( flush DNS )
Ca sa faci acest lucru, poti utiliza Windows Terminal, PowerShell sau Command Prompt. Pentru acest pas voi utiliza Command Prompt.
Similar pasului anterior, deschide „Run”, apasand tastele „Windows” + „R”. Apoi in caseta „Run” scrie „cmd” si apasa „OK”.
Se va deschide fereastra de „Command Prompt”. In acest terminal tasteaza urmatoarea comanda, ipconfig /flushdns si apasa „Enter”. Dupa executarea comenzii va aprea un mesaj de succes „Successfully flushed the DNS Resolver Cache”.
Cam acestia sunt pasii prin care poti sterge si manual cache-ul de pe PC-ul tau ce ruleaza Windows 11. Sper ca ti-a fost de folos.