Desi Microsoft Office ramane cea mai populara suita pentru documente, foi de calcul sau prezentari, atat ca soft instalat pe PC sau ca suita cloud prin Microsoft 365, exista si alternative, simple si usor de utilizat, ce nu necesita un abonament/licenta Microsoft.

 

 

Pe piata exista in momentul de fata destul de multi concurenti ai pachetului MS Office, ce ofera soft-uri alternative, fie la liber, fie la pret mult mai mic fata de Microsoft, iar asta nu inseamna ca soft-ul oferit de acestia este de o calitate inferioara, de vreme ce comunitatea open source este in crestere.

Insa, pot aparea probleme la partajarea documentelor intre diferitele platforme de office, de accea, sfatul este ca atunci cand folositi o asftel de suita in scopul de partajare si colaborare cu alti utilizatori, sa alegeti si sa utilizati fiecare acelasi soft, pentru a evita orice incompatibilitate.

Cele mai bune alternative la Microsoft Office sunt programe cu functionalitate completa si bug-uri putine la partajarea cu alte soft-uri de acest gen si in urma testarii sau utilizarii acestora pe o anumita perioada de timp, le-am ales pe cele mai bune, disponibile in prezent, pentru a le enumera in continuare.

 

1. LibreOffice

 

Cea mai buna, felxibilia si usoara alternativa la Microsoft Office este LibreOffice. Este o suita de birou open-source, cu o multitudine de functionalitati si compatibila cu formatele de fisiere Microsoft Office. Ofera Writer, Calc, Impress ca alternative la Word, Excel si PowerPoint.

 

 

LibreOffice este o suita gratuita si implicita pentru majoritatea distributiilor de Linux, dar disponibila atat pentru Windows cat si Mac OS sau chiar Android.

Formatul utilizat de LibreOffice este ODF, dar dupa cum am mentionat mai sus, acesta accepta si alte tipuri de format, inclusiv pe cele folosite de Microsoft Office. Din LibreOffice se pot exporta fisierele in format PDF sau puteti adauga functii suplimentare, prin instalarea de extensii, de pe site-ul sau web.

Caracteristici: open-source, gratuit, compatibilitate cu platforme multiple, interfata personalizabila, capabilitati multiple de editare a documentelor, suport activ pentru dezvoltare continua.

 

2. FreeOffice

 

FreeOffice este o suita gratuita, foarte asemanatoare cu pachetul MS Office, dezvoltata si perfectionata de compania SoftMaker de foarte multi ani incoace. Soft-ul este disponibil atat pentru Windows cat si pentru Linux, iar o versiunea de baza poate fi descarcata chiar si pentru Android.

 

 

FreeOffice este compatibil cu formatele Microsoft Word, Excel si PowerPoint, ceea ce inseamna ca puteti sa vizualizati, editati si sa salvati fisiere in formate precum doc, docx, xls, xlsx, ppt, pptx.

Acest soft va ofera posibilitatea de a lucra cu meniuri si bare de instrumente fie moderne, fie clasice, foarte asemanatoare cu cele din Microsoft Office.

Caracteristici: gratuit, interfata familiara cu cea a MS Office, disponibil pe Windows, Mac OS, Linux, interfata personalizabila.

 

3. WPS Office

WPS Office, in versiunea sa gratuita, ofera Writer, Presentation si Spreadsheets ca alternative la Microsoft Word, PowerPoint si Excel. Este disponibil in engleza, franceza, germana, spaniola, portugheza, poloneza, rusa pe Windows, Linux, Android si iOS.

 

 

In versiunea gratuita WPS Office va permite sa folositi Writer, Presentation si Spreadsheets, iar in versiunea premium, WPS sisteaza afisarea de reclame si ofera utilizatorului posibilitatea de a conecta pana la 9 dispozitive simultan.

Totodata WPS va ofera si un PDF converter puternic, ce suporta export bulk, cat si impartirea sau imbinarea fisierelor PDF.

Caracteristici: word, spreadsheet, presentation, set de instrumente pdf pentru editare, conversie, semnare, imbinare, impartire pdf-uri, utilizare gratuita, interfata usor de utilizat, suport in mai multe limbi, compatiblitate cu formatele MS Office, actualizari periodice.

 

4. Apache OpenOffice

 

Apache OpenOffice este o suita de office, open source, gratuita, ce include Writer, Calc, Impress pentru editare de text, foi de calcul si prezentari, ca alternative la Microsoft Word, PowerPoint si Excel. Este un soft cu o reputatie de lunga durata ce poate fi instalat pe Windows, Linux si Mac OS.

 

 

Caracteristici: complet gratuit, ofera o gama larga de optiuni de formatare si stil, suport pentru mai multe limbi, extensii pentru functionalitate suplimentara, compatibil cu formatele Microsoft Office.

 

5. Google Workspace

 

Google Workspace ofera o suita de birou bazata pe cloud, ca alternativa la Microsoft 365 si cuprinde Docs, Sheets si Slides. Google Workspace poate fi rulat din orice browser web sau ca aplicatie mobila din Android sau iOS.

Caracteristici: gratuit, accesibil de pe orice device cu conexiune la Internet, integrat cu Google Drive pentru cloud storage, optiuni de colaborare si partajare smooth, optiuni generoase de stocare, simplu de utilizat, salvare automata si istoricul versiunilor per fisier.

Share This