Un NAS sau „Network Attached Storage” este un dispozitiv de stocare pentru fisiere, conectat la Internetul de acasa (sau dintr-un sediu de firma de exemplu). Dispozitivele autorizate, fie din interiorul casei sau din afara acesteia, pot accesa wireless acest spatiu de stocare, pentru a face backup-uri, descarca sau transmite fisiere.

Asadar, un dispozitiv NAS dedicat este un fel de server cloud pentru acasa, ce va permite sa faceti backup-uri si sa accesati date personale prin intermediul Internetului, intr-un mod mult mai complex, decat daca ati folosi hard disk-uri externe. Este totodata si solutia utila pentru micile afaceri.

 

 

Ca o comparatie, un dispozitiv NAS dedicat, este ca si cum ai avea propriul server Dropbox in casa ta, dar cu multiple posibilitati de setup. Sa-ti creezi propriul serviciu de streaming de exemplu, sa faci backup pentru toata configuratia PC-urilor, backup-uri automate pentru baze de date sau sa experimentezi cu VM-uri (Virtual Machines – Masini Virtuale).

Un dispozitiv NAS dedicat este un mini PC, foarte eficient din punct de vedere energetic, echipat cu un numar urias de sloturi pentru hard disk-uri sau SSD-uri, ce pot fi configurate si utilizate usor. Branduri cunoscute pentru dispozitive NAS dedicate sunt TerraMaster, Synology, QNAP sau ioSafe.

 

 

Nu trebuie sa intelegeti gresit ca aceste caracteristici de stoacare in retea pot fi oferite doar de dispozitive special create. Si un PC vechi, un Raspberry Pi, un mini PC poate fi transformat intr-un dispozitiv NAS daca aveti cunostintele necesare. De altfel puteti activa partajarea fisierelor in retea, intr-un folder dedicat, de pe orice PC sau MAC.

Dar, un NAS dedicat, de la Synology de exemplu, nu numai ca este mai usor de configurat, dar este si mult mai eficient din punct de vedere energetic, mai compact si mai silentios decat orice PC vechi transformat intr-un NAS.

 

Cum sa accesati fisierele personale, de pe orice dispozitiv, oriunde?  Dupa ce ati configurat dispozitivul NAS, accesati iconul de „Retea” (Network) din Windows sau Mac OS, pentru a avea acces la continutul acestuia de pe orice PC din casa. Backup-ul sau accesul la fisierele din NAS se face foarte usor prin drag and drop. Smartphone-urile sau camerele de securitate pot deasemenea accesa aceste fisiere. Puteti proteja folderele prin parola pentru fisierele private sau puteti activa un firewall pe dispozitivul NAS.

Pentru a putea fi folosit si din afara casei, trebuie sa activati accesul de la distanta pe NAS. Puteti avea astfel acces la continutul dispozitivului NAS de oriunde din lume, la viteze de incarcare si descarcare destul de mari.

Dar, daca decideti sa faceti acest lucru, trebuie sa luati in considerare si un risc de securitate. Ca sa minimizati acest risc de ransomware dar si de pierdere de date, va trebui sa programati un firewall si sa configurati functionalitatea de VPN a dispozitivului NAS, plus backup-uri la backup-uri. Luati acesti pasi in serios.

 

NAS ca dispozitiv de backup si redundanta datelor.  Majoritatea celor care aleg un dispozitiv NAS dedicat fac acest lucru in special pentru a crea backup-uri. Spre deosebire de un hard disk portabil, ce trebuie sa-l cari mereu dupa tine, solutia NAS este mult mai comoda, plus ca aceste dispozitive pot crea o matrice RADID, ce asigura redundanta datelor. Daca unul dintre hard disk-uri se defecteaza, datele tale sunt inca in siguranta pe celelalte hard-uri din NAS.

 

 

Dispozitivul NAS poate fi folosit si pentru a face backup pentru intregul PC, periodic, cu tot continutul, preferintele, setarile si activitatile acestuia. Ambele instrumente de Backup & Restore pe Windows si Time Machine pe Mac OS, sunt compatibile cu dispozitivele NAS dedicate.

Desi dispozitivele NAS sunt o solutie fiabila de backup pentru datele dumneavoastra, esecuri catastrofale pot aparea chiar si intr-o configuratie RAID solida. Sfatul meu este, ca pentru cele mai importante backup-uri, sa folositi pe langa solutia NAS si un hard disk portabil de capacitate mare, impreuna cu spatiul de stocare oferit de un serviciu cloud (gen Dropbox sau OneDrive).

Folositi dispozitivul NAS pentru propriul serviciu de streaming.  Cu ajutorul unui dispozitiv NAS dedicat va puteti construi propriul serviciu de streaming media. Aveti nevoie de o aplicatie dedicata ce va transforma dispozitivul NAS intr-un server media si de materiale media preferate (filme, muzica, emisiuni TV) ce le puteti descarca de pe Internet pentru a putea popula baza cu acest content.

 

 

Un exemplu de aplicatie ce ofera functii avansate de personalizare este Plex. Prin intermediul Plex toate dispozitivele din reteaua ta, smartphone-uri, tablete, televizoare smart, notebookuri, pot accesa continutul media.

Daca activati si functia de remote access (accesul de la distanta) pentru serverul media NAS, atunci tu, familia si prietenii tai puteti accesa continutul de pe acesta, de oriunde.

Configurati functionalitatea VPN pe dispozitivul NAS personal.  Pentru a putea accesa de oriunde, dispozitivele din reteaua ta de acasa si pentru a beneficia de un nivel suplimentar de securitate (evitarea atacurilor ransomware) trebuie sa activati si sa configurati obligatoriu functionalitatea VPN a dispozitivului NAS.

Functionalitatea de server VPN va ofera, daca doriti, posibilitatea de a accesa de la distanta (remote) toate dispozitivele din reteua personala de acasa (LAN over WAN) si cu ceva securitate in spate. Prin intermediul serverului VPN puteti de exemplu sa accesati fisiere de pe PC-ul personal sau sa transmiteti documente la print, catre imprimanta de acasa.

 

 

Asadar daca decideti sa folositi aceasta functionalitate recomandarea este configurati si Docker pe dispozitivul NAS, pentru a izola serverul VPN, deoarece expunerea retelei de acasa la Internet poate aduce cu sine vulnerabilitati. Dispozitivele NAS tind sa utilizeze protocoale invechite precum Open VPN, care asigura un nivel de securitate, dar nu pe cel mai sporit.

Docker poate rula o masina virtuala (un VM) ce utilizaeaza protocoale de securitate actualizate si care ar trebui sa va protejeze la un nivel mult mai ridicat impotriva atacurilor hackerilor.

Rulati masini virtuale (VM) pe dispozitivul NAS.  Dupa cum am mentionat anterior, utilizand Docker puteti experimenta masini virtuale pe dispozitivul NAS. Procedand in acest fel puteti izola VM-UL de alte parti ale dispozitivului NAS si dispune de noi functionalitati.

 

 

O masina virtuala, un VM, este un computer emulat printr-un software. De exemplu, doriti sa incercati Linux, dar pe PC aveti instalat Windows. In loc sa renuntati la Windows pe PC si sa instalati Linux, cu Docker veti putea rula o masina virtuala pe dispozitivul NAS, pe care instalati Linux. Apoi fie prin reteaua locala, fie remote, puteti accesa VM-ul.

Asadar, pentru a creste securitatea conexiunii remote, Docker este cea mai buna optiune pentre a configura un server VPN pe un VM rulat din dispozitivul NAS dedicat.

Share This