Cu totii ne dorim viteza mai mare la Internet, iar unele solutii sunt prea tehnice sau costisitoare pentru a fi puse in practica de omul de rand, asadar voi incerca in acest articol, sa expun unele metode simple, accesibile tuturor.

Deci, iata cativa pasi simpli, pentu a obtine o conexiune la Internet mai rapida.

Primul pas este testarea vitezei la Internet. De exemplu, puteti face acest test accesand linkul urmator: https://rcs-rds.speedtestcustom.com  sau pe orice alta pagina web ce ofera acest tip de test. Trebuie sa faceti click pe butonul „GO” si sa asteptati rezultatul testului.

 

 

Considerand ca dispozitivele de retea personale (modem, router Wi-Fi) functioneaza optim, daca in urma testului, vitezele pe „DOWNLOAD” si „UPLOAD” sunt mult mai mici decat cele promise prin contract de furnizorul dumneavoastra de servicii de Internet (ISP – Internet Service Provider), atunci trebuie sa le faceti plangere telefonica sau online, pentru ca ei sa remedieze aceasta problema tehnica.

Luati in considerare ca trebuie sa primiti serviciile pentru care platiti.

Deasemenea tineti cont si de vechimea contractului semnat cu furnizorul dumneavoastra de servicii de Internet. Daca furnizorul ofera deja planuri tarifare noi, pentru viteze mai mari la Internet, iar dumneavoastra platiti pentru unul mai vechi, poate este timpul sa faceti un upgrade si sa semnati un nou contract.

 

 

Nu in ultimul rand, luati in calcul si limita la consumul traficului de date. Desi, in ziua de azi, majoritatea furnizorilor de servicii de Internet ofera un plafon nelimitat de trafic de date, prin contractul de servicii oferit, verificati totusi sa nu aveti o astfel de limita stabilita pentru un anumit consum, care odata depasita, sa va scada viteza conexiunii la Internet.

Trecand peste etapa unui upgrade la viteza conexiunii de Internet si rezumandu-ne la pachetul actual de servicii primite, haideti sa vedem ce pasi putem urma pentru a imbunatati, eventual mari, viteza la Internet.

Repozitionarea routerului wireless si a antenelor acestuia. Daca semnalul Wi-Fi este slab, pentru ca tineti routerul intr-un loc mascat (in dulap, raft cu carti, obiecte de decor, etc.), cauza poate fi plasarea acestuia intr-o zona care nu este la vedere, in spatiu deschis.

Cel mai bun loc pentru amplasarea routerului intr-o locuinta este:
– in centrul acesteia, pentru cea mai buna acoperire;
– in spatiu deschis, nu intre obiecte decorative, dispozitive electronice, aparate sau obiecte metalice, pentru a elimina interferentele de semnal si a evita supraincalzirea;
– daca se poate, montat sus pe un raft cu suport, ideal la 2 m de sol.

Daca priza de Internet este la distanta de locul central al locuintei, folositi un cablu Ethernet pe post de prelungitor, pentru a ajunge la locul ideal de amplasare ( Vezi si: Modalitati de amplasare a routerului WiFi pentru o conectivitate puternica  sau Router wireless, extender Wi-Fi sau retea mesh, ce solutie sa aleg? .

Daca nu puteti folosi un cablu prelungitor, incercati sa plasati routerul wireless cat mai aproape de zona in care aveti nevoia cea mai mare de Internet sau langa dispozitivile utilizate cel mai des.

 

 

 

 

Este posibil sa credeti ca antenele routerului ar trebui sa ramana permanent pozitionate in sus (datorita pozelor de prezentare ale acestor dispozitive de retea) dar trebuie as stiti ca puteti imbunatati semnalul Wi-Fi prin repozitionarea lor. Majoritea routerelor au antene omnidirectionale deci transmit semnalul Wi-Fi in directia perpendiculara pe antena.

Astfel, daca locuiti intr-o casa cu un singur etaj, indreptati antenele in sus, iar daca locuinta dumneavoastra are mai multe etaje, indreptati jumatate dintre antene in sus si cealalta jumatate paralel cu podeaua, sau la un unghi cat mai aproapiat de a fi paralel cu aceasta.

 

 

 

 

Daca routerul personal are antene interne, asigurati-va ca il montati in pozitia pentru care a fost proiectat.

Actualizarea firmware-ului routerului va poate aduce un plus la viteza de Internet si spori securitatea conexiunii. Mentinerea la zi a firmware-ului routerului se face din panoul de administrare principal sau din aplicatii dedicate (de exemplu „Tether” pentru „TP-LINK”).

Resetarea (oprirea/repornirea) routerului odata pe luna, ofera acestuia o pauza si o reactualizare a conexiunii de Internet. Daca aveti periodic probleme la vitezele de „DOWNLOAD” si „UPLOAD” o resetare saptamanala sau chiar mai des de atat este bine venita.

In situatia in care dispuneti de un router personal care se conecteaza separat, la modemul oferit de furnizorul de servicii de Internet, opriti, apoi reporiniti si modemul, pentru a reactualiza si conexiunea acestuia la ISP.

 

 

 

 

Ca sa nu faceti acest lucru manual, puteti opta pentru o priza cu temporizator programabil, de unde alimentati routerul, respectiv modemul dumneavoastra si apoi definiti intervalul la care aceasta sa le opreasca / reporneasca. Resetarea routerului si a modemului este o solutie usorara, care va poate ajuta la imbunatatirea vitezei conexiunii de Internet.

Pentru a obtine maximul de viteza oferit de routerul Wi-Fi, folositi un cablu Ethernet. Conexiunea prin cablu, va fi intotdeauna mai rapida decat cea wireless, intrucat semnalul este transmis direct, prin acesta, catre dispozitivul conectat.

In functie de cate iesiri LAN va ofera routerul personal, alegeti cele mai importante dispozitive ce necesita acces la Internet si conectati-le la acesta direct prin cablu Ethernet (de exemplu calculatorul personal). Puteti conecta dispozitive multiple prin cablu Ethernet: laptop, calculator personal, PlayStation, Xbox, SmartTV, etc.

 

 

Conexiunea prin cablu Ethernet este automat mai sigura decat cea Wi-Fi (Un plus pentru a pastra informatiile sensibile absolut private), iar pentru Gaming este cea mai buna recomandare, datorita maximului de viteza.

Folositi un browser ce blocheaza reclamele (de exemplu puteti seta Firefox de la Mozilla, pentru a face acest lucru sau navigand din acesta in modul privat). In mediul online, aproape fiecare provider de continut afiseaza reclame.

Afisarea reclamelor va incetineste conexiunea la Internet, asadar, uneori este mai bine si mai usor sa le blocati. De asemenea puteti sa instalati un plugin de blocare a reclamelor, pentru a spori viteza conexiunii dumneavoastra la Internet (un exemplu de astfel de plugin – Adblock Plus).

Revizuiti frecventa si canalul Wi-Fi pe care va conectati. Suna un pic mai tehnic, dar, daca v-ati descurcat in actualizarea firmware-ului routerului atunci puteti sa aruncati o privire si la setarile de frecventa si canal Wi-Fi.

Veti observa doua canale pe frecventa Wi-Fi, de 2.4 Ghz si 5.0 GHz. Bun, si care este diferenta dintre cele doua? Ei bine, semnalul Wi-Fi de 2.4 Ghz calatoreste mai departe, dar la viteze mai mici, in timp ce semnalul Wi-Fi de 5.0 Ghz, ofera viteze mai mari, dar pe o raza mai scurta (Vezi si: Cum sa aleg un router Wi-Fi dupa performanta, calitate, cost si top routere )

 

 

 

In functie de distanta fata de router, a dispozitivelor utilizate de dumneavostra, alegeti sa va conectati pe reteaua de 2.4 Ghz daca sunteti intr-un loc mai indepartat si pe reteaua de 5.0 GHz daca va aflati in apropierea routerului Wi-Fi.

Verificati setarile de securitate din administrearea routerului Wi-Fi. Daca reteaua wireless personala, este publica (fara parola) sau utilizati o parola usor de ghicit, este posibil ca cineva sa fie conectat la aceasta si sa va ingreuneaze viteza de Internet.

Puteti verifica acest lucru din administrarea routerului Wi-Fi si sa vedeti ce dispozitive va utilizeaza reteaua personala. Daca nu recunoasteti unul dintre dispozitivele conectate sau aveti unele dubii, ar fi bine sa schimbati parola de access.

 

 

 

 

Dupa schimbarea parolei din meniul de administrare al routerului Wi-Fi, la conectarea dispozitivelor personale pe reteaua wireless, va trebui sa introduceti noua parola.

Faceti un upgrade de router. Daca routerul wireless utilizat de dumneavoastra are cativa ani, poate acesta este motivul pentru care viteza la Internet este mai mica, fata de ce vi se ofera in contractul cu furnizorul de servicii de Internet.

Routerele noi dispun de protocoale Wi-Fi moderne, ce ofera viteze maxime la Internet. Acestea dispun de caracteristici precum MU-MIMO (Multiple-User, Multiple-Input, Multiple-Output) sau Beamforming, ce imbunatatesc puterea semnalului si permit mai multor dispozitive sa foloseasca Wi-Fi simultan, fara a scadea calitatea semnalului.

 

Folositi un extender Wi-Fi sau un sistem mesh Wi-Fi, pentru a aduce semnal wireless in cele mai indepartate colturi din locuinta dumneavoastra. Uneori, cand locuinta personala ocupa o suprafata mare sau este construita pe mai multe nivele, este nevoie de un echipament suplimentar pentru a duce Internet la viteza mare in toate zonele.

Atat reteaua mesh Wi-Fi cat si extenderul Wi-Fi sunt o modalitate excelenta pentru a extinde raza de actiune a semnalului wireless, dar, in functie de fiecare situatie particulara, o optiune poate fi mai buna decat cealalta. Vezi articolul: Router wireless, extender Wi-Fi sau retea mesh, ce solutie sa aleg?  pentru a lua cea mai buna decizie.

 

 

 

Daca nici una dintre solutiile enumerate mai sus nu v-a ajutat in imbunatatirea vitezei la Internet, atunci, s-ar putea ca, furnizorul dumneavoastra de Internet sa fie problema. Chiar daca nu este neaparat usor sau simplu, pe termen lung, solutia este sa schimbati furnizorul de servicii de Internet, in conditiile care cel actual va ofera o conexiune lenta.

Share This