In cazul in care locuiti intr-o casa mai mare, cu mai multe etaje si intampinati probleme cu reteaua wireless, iar mutarea routerului in alte locatii din casa (intre mai putine obstacole ce pot bloca semnalul Wi-Fi) nu da rezultatul dorit, atunci este posibil sa fiti nevoiti sa alegeti alta solutie.

Tips&Tricks – Sfaturi de pozitionare, universal valabile, pentru toate dispozitivele Wi-Fi, indiferent de clasificarea acestora:

  • amplasare intr-un spatiu cat mai deschis (nu intre obiecte ce pot bloca sau reflecta semnalul WiFi);
  • pozitionare la vedere;
  • montare ideala, undeva la doi metri de sol. Cu cat inaltimea amplasarii este mai mare, cu atat mai mult este evitata blocarea semnalului wireless de catre mobilier sau alte aparate.

 

 

Insa, ca sa puteti alege solutia optima, haideti sa incepem prin clasificarea acestor dispozitive de retea si alegerea locatiei ideale pentru amplasamentul fiecaruia in casa dumneavoastra.

Routerul Wi-Fi comun, un singur dispozitiv, cu una sau mai multe antene. Este alegerea recomandata in cazul in care locuiti la apartament sau intr-o casa mica, deoarece emite dintr-un singur punct, iar semnalul poate fi usor blocat de pereti, obiecte sau alte aparate cu care interfereaza (Vezi articol: Modalitati de amplasare a routerului WiFi pentru o conectivitate puternica).

Ca si routerul Wi-Fi comun, modemul router (dispozitiv ce include si modemul care va conecteaza la Internet) emite tot dintr-un singur punct.

 

 

 

Unde sa amplasati Routerul wireless in locuinta? Cel mai bine ar fi central sau cat mai aproape de zona in care utilizati Wi-Fi. Daca se conecteaza la un modem separat, oferit de ISP-ul dumneavoastra, folositi un cablu Ethernet, pe post de prelungitor, pentru a-l pozitiona mai departe de acesta.

Daca nu folositi un router personal, ci doar modemul router oferit de ISP (Internet Service Provider – Furnizor de servicii Internet), optiunile de montare pot fi limitate, intrucat functia de modem a dispozitivului necesita conexiune directa la o priza de Internet, care de multe ori poate fi amplasata intr-un loc nu tocmai bun pentru emisie Wi-Fi. Ca solutie, puteti utiliza un cablu Ethernet pentru a-l instala mai departe de priza pozitionata prost.

 

Extender Wi-Fi, sau repetor Wi-Fi, este device-ul care transmite mai departe semnalul wireless emis de routerul dumneavoastra personal, actionand ca un intermediar intre router si dispozitivele utilizatorilor finali din retea (telefon, laptop, tableta, smartv, etc.).

Cu ajutorul extender-ului puteti sa cresteti raza de actiune a semnalului Wi-Fi, transmitand in jurul obiectelor ce-l blocheaza.

Insa, unele extendere vor necesita definirea unor noi credidentiale utilizator/parola , deoarece se comporta ca o retea Wi-Fi separata si in aceste conditii va trebui sa comutati manual trecerea de pe routerul principal (cand semnalul acestuia scade), pe extender (cand semnalul de pe extender este mai bun).

 

 

Unde sa amplasati extender-ul Wi-Fi in locuinta? Cel mai bine in locul in care semnalul primit de la routerul wireless este slab. Fie cunoasteti aceste locuri, fie puteti testa puterea semnalului in locatiile din casa cu ajutorul unei aplicatii (gen Wi-Fi Analyzer) ce o instalati pe telefon sau tableta.

Un dezavantaj al pozitionarii este acela ca unele extendere se conecteaza direct la priza (fara a fi nevoie de cablu) si nu pot fi montate astfel la inaltima optima de doi metri fata de sol.

Daca locuiti intr-o casa cu mai multe etaje, puteti obtine cele mai bune rezultate daca montati routerul wireless la parter in apropierea scarilor si extender-ul Wi-Fi la etaj.

Desi puteti conecta mai multe extendere Wi-Fi, fiecare in linie cu routerul personal, acest lucru este mai dificil si va poate da mai multa bataie de cap, decat daca alegeti din prima o retea mesh, mult mai eficienta, pentru acest tip de config.

 

 

Reteaua de tip Mesh este solutia ideala pentru casele mai mari. Include un dispozitiv Wi-Fi principal si unul sau mai multe dispozitive satelit, ce functioneaza asemanator extendere-lor Wi-Fi, dar care, spre deosebire de acestea, folosesc aceleasi credidentiale de retea (user/parola).

Astfel, nu trebuie sa mai comutati manual intre retele, in timp ce va deplasati prin locuinta. Dispozitivele mesh se conecteaza mai degearaba intre ele, daca se afla in aceeasi raza, decat la dispozitivul Wi-Fi principal.

Reteaua devine mai usor de configurat pentru ca nu trebuie decat as puneti fiecare dispozitiv mesh, in raza altui dispozitiv mesh, fara sa mai tineti cont de locatia dispozitivului principal (al 2-lea mesh se conecteaza la cel principal, al 3-lea la al 2-lea, s.a.m.d.).

Ca si costuri, dintre cele 3 optiuni enumerate, aceasta este solutia cea mai costisitoare.

 

 

Unde sa amplasati reteaua Wi-Fi mesh in locuinta? In primul rand trebuie sa tineti cont de tipul constructiei locuintei si zona in care folositi cel mai mult Wi-Fi.

Aranjati dispozitivele mesh uniform in casa, in apropierea camerelor unde este nevoie de conexiune puternica si tinand cont sa evitati eventualele elemente ce pot bloca semnalul wireless.

 

 

Luati in considerare faptul ca unitatea principala trebuie conectata direct la priza de Internet sau modem. Ca si in cazul amplasarii de extender Wi-Fi, daca locuinta dumneavoastra are mai multe etaje, poate fi necesar sa plasati un dispozitiv mesh in partea de jos a scarilor, iar altul in partea de sus.

Share This