In ziua de azi routerele Wi-Fi sunt piesa centrala a retelei de acasa, asadar modul in care alegem un astfel de dispozitiv dintre miile de marci si modele de pe piata reprezinta un task suficient de provocator pentru multi.

Pentru a va facilita alegerea, va voi impartasi cateva sfaturi pe care sa le luati in considerare inainte de a face aceasta alegere.

In primul rand asigurati-va ca routerul wireless accepta viteza de Internet oferita de providerul dumneavoastra si este compatibil cu serviciile oferite de acesta.

Desi, majoritatea routerelor ar trebui sa fie compatibile cu orice furnizor de servicii de Internet (ISP), este bine totusi sa verificati, indeosebi atunci cand planuiti sa faceti o combinatie intre modemul oferit de ISP si routerul personal.

 

 

Un alt considerent in momentul alegerii il reprezinta pretul routerului wireless in raport cu bugetul de care dispuneti. De exemplu preturile pot varia de la cateva zeci de Lei pana la cateva mii de Lei.

Cu un buget in jurul valorii de 200 de Lei, sau pana pe la 300 de Lei puteti alege un router wireless personal, cu performante destul de bune, care sa dispuna de tehnologia MU-MIMO.

MU-MIMO vine de la prescurtarea Multi-User, Multiple-Input, Multiple Output. Asta inseamna ca routerul dumneavoastra poate comunica cu mai multe dispozitive in acelasi timp.

 

 

 

Revenind la viteza de Internet, trebuie deasemenea sa va asigurati ca routerul ce constituie alegerea facuta accepta viteza de Internet oferita in contractul semnat cu providerul dumneavoastra. Cu siguranta veti dori un router ce va da viteza mai buna la Internet decat ce va este oferit in contract.

Trebuie stiut ca, routerul potrivit va asigura cea mai buna viteza Wi-Fi, chiar si atunci cand mai multe dispozitive si persoane sunt conectate in acelasi timp si ca viteza pentru care platiti in contractul cu ISP nu este irosita.

Majoritatea routerelor situate in bugetul enumerat mai sus promoveaza o combinatie a vitezei pe frecventele de 2.4 Ghz si 5 Ghz. Multe dispozitive nu folosesc ambele frecvente Wi-Fi in acelasi timp.

Prin urmare in functie de tipul de dispozitive utilizate de dvs. puteti opta in administrarea routerului, fie pentru optiunea de „Smart Connect” ce permite routerului sa atribuie automat dispozitivele conectate la banda Wi-Fi care ofera viteza cea mai rapida, fie sa setati manual 2 retele Wi-Fi una pe 2.4 Ghz si cealalta pe 5 Ghz (exemplu pentru un router Tp-Link in poza de mai jos) si sa conectati fiecare dispozitiv (in functie de performatele placii sale de retea Wi-Fi) pe reteaua corespunzatoare.

 

 

Viteza wireless la Internet scade in momentul in care intampina obiecte solide (vezi articolul: Modalitati de amplasare a routerului WiFi pentru o conectivitate puternica) si intotdeauna, daca aveti nevoie de viteza maxima ce o puteti obtine de la un router (fie pentru gaming, streaming, etc.) conectati-va la acesta cu un cablu Ethernet.

Alegeti un standard Wi-Fi mai nou. Cand va uitati la specificatiile unui router veti vedea numerele 802.11 plus o litera sau o combinatie de litere. Aceste combinatii reprezinta protocolul wireless sau standardul Wi-Fi si definesc randamentul si raza de actiune a routerului.

Aceste protocoale sunt:

  •  11ax pentru Wi-Fi 6, cel mai nou standard ce poate oferi viteze de pana la 10 Gbps, dar unele dispozitive si conexiuni la Internet nu accepta, inca, aceaste viteze si poate nu este cazul sa treceti la Wi-Fi 6 in momentul de fata.
  •  11ac pentru Wi-Fi 5, standard disponibil pe majoritatea routerelor, capabil sa va mentina conectat fara probleme pentru ca accepta viteze de pana la 3.5 Gbs.
  •  11n pentru Wi-Fi 4, standardul care a permis prima oara folosirea impreuna a frecventelor de 2.4 GHz si 5 GHz, accepta viteze de pana la 600 Mbps.

Mai multe detalii puteti vedea in tabelul urmator:

 

 

Cand vine vorba de acoperire, toate routerele wireless, in fisa de specificatii, ar trebui sa va ofere o idee, despre suprafata in metri patrati ce o acopera, dar chiar si asa din cauza obstacolelor aceasta poate scadea.

De exemplu, daca locuiti la o casa ce acopera o suprafata foarte mare, iar dupa configurearea routerului constatati ca acesta nu transmite semnal Wi-Fi si catre cele mai indepartate zone ale casei, exista posibilitatea achizitionarii unui extender Wi-Fi sau mesh Wi-Fi.

 

 

 

 

Producatorii de astfel de echipamente de retea lanseaza tehnologii noi tot timpul pentru a aduce un impact pozitiv asupra experientei voastre online, iar dumneavoastra s-ar putea sa cautati anumite caracteristici de top atunci cand alegeti un router.

Iata cateva din ele: Calitatea serviciului (Quality of service (QoS)) – va permite sa selectati ce dispozitive si conexiuni la Internet sunt prioritizate fata de altele.

De exemplu daca va jucati pe PS5 si aveti nevoie de o conexiune stabila, iar membrii familiei se uita la un film pe Prime, puteti spune routerului sa prioritizeze conexiunea la Internet a PS5 vs conexiunea SmartTV-ului.

Beamforming – folosit de routerele moderne pentru a directiona semnalul Wi-Fi catre un dispozitiv, targetat. Inainte de Beamforming routerele emiteau semnalul Wi-Fi in toate directiile.

 

 

 

MU-MIMO (Multi-User, Multiple-Input, Multiple Output) – Routerul dumneavoastra imparte latimea de banda si accepta toate dispozitivele conectate, in acelasi timp, mult mai eficient.

Share This