Cum sa aleg un router Wi-Fi dupa performanta, calitate, cost si top routereToti ne simtim sacaiti de momentul in care conexiunea Wi-Fi se intrerupe brusc, desi traim cu impresia ca routerul wireless a fost configurat corect.
Ce trebuie sa stim este ca, pe langa instalarea/configurarea initiala, foarte importanta este si locatia in care acesta va fi amplasat. Majoritatea aleg un colt oarecare al camerei desi aceasta nu este solutia ideala pentru o conexiune buna.
Asadar, iata mai jos o serie de sfaturi, pentru a va amplasa routerul wireless intr-un loc din care sa transmita semnal puternic, peste tot in casa sau apartament.
Plasati routerul Wi-Fi intr-o locatie centrala din casa, cat mai aproape de locul in care va petreceti cel mai mult timp si navigati pe Internet. In poza de mai jos puteti vedea propagarea semnalului Wi-Fi, in cazul in care routerul a fost plasat in coltul camerei, ramanand multe zone in care semnalul nu ajunge sau este foarte slab, de vreme ce peretii si alte obstacole absorb din puterea semnalului.
Evitati zonele in care puteti sa-l inconjurati de obiecte metalice, deoarece metalul disipa energia electromagnetica. Deci, bucataria nu-i tocmai un loc bun pentru a amplasa un router.
Peretii din caramida si beton sunt deasemenea obstacole majore, deoarece betonul absoarbe radiatia puternic. Podelele si plafoanele insa, au tendinta sa fie mai transmisive decat peretii.
Evitati zonele de langa cuptorul cu microunde. Cuptoarele cu microunde functioneaza la frecvente apropiate ca si routerele Wi-Fi si chiar daca cantitatea de radiatii care scapa din cuptorul cu microunde este foarte mica, poate totusi sa intrerupa semnalul.
Montati-l intr-un loc cat mai inalt al camerei. Routerele wireless emit unde radio care se propaga in sus si in jos, iar montarea acestora pe un perete sau fixarea pe un raft superior va poate oferi un semnal mai bun, mai ales daca locuiti intr-o casa cu doua etaje si doriti semnal pe ambele nivele.
Pentru acoperire orizontala buna, pozitionati antena in sus (vertical), iar pentru acoperire pe verticala, pozitionati antena in lateral. Pentru o casa cu mai multe etaje, pozitionarea antenei lateral, va ajuta sa obtineti un semnal mai bun la nivelul superior al casei.
Daca routerul dumneavoastra are mai multe antene puteti pozitiona una in sus, iar pe cealalta in lateral pentru acoperire atat pe orizontala cat si pe verticala. Pentru un router fara antene, asigurati-va ca il montati in pozitia pentru care a fost facut sa functioneze.
Semnalul Wi-Fi trece prin obiectele solide in proportii diferite. Unele obiecte scad semnalul in timp ce altele ii opresc complet trecerea. Peretii, pardoseala, pot influenta sau bloca semnalul Wi-Fi, iar metalul, caramida si betonul, blocheaza mai mult decat lemnul sau placile din rigips.
Semnalul Wi-Fi trece prin obiectele solide in proportii diferite. Unele obiecte scad semnalul in timp ce altele ii opresc complet trecerea. Peretii, pardoseala, pot influenta sau bloca semnalul Wi-Fi, iar metalul, caramida si betonul, blocheaza mai mult decat lemnul sau placile din rigips.
Televizoarele, echipamentele audio-vizuale, cuptoarele cu microunde si frigiderele blocheaza semnalul Wi-Fi. Se intampla ca multi dintre noi sa mascam routerul Wi-Fi in spatele televizorului, ceea ce este complet gresit. Mutati-l de acolo intr-o locatie mai deschisa.
Alte elemente ce reprezinta obstacole pentru semnalul Wi-Fi sunt acvariile de pesti sau alte corpuri mari ce contin apa, metalul din oglinzi prin fenomenul de reflexie, dispozitive electronice ce produc unde radio (doar daca sunt in numar mare si routerul Wi-Fi este plasat intre acestea – incarcatoare wireless pentru telefon, boxe wireless, casti wireless, alte dispozitive ce folosesc Bluetooth).
Nu montati router-ul Wi-Fi intr-un loc aglomerat cu oameni, deoarece corpul uman este in mare parte apa, iar apa inhiba semnalul Wi-Fi. S-ar putea deja sa fi observat ca in locurile aglomerate cu oameni, conexiunile wireless la Internet se inrautatesc.
Articol actualizat la: 20/09/2023
Vezi si: Cum sa aleg un router Wi-Fi dupa performanta, calitate, cost si top routere