Pentru oricine vrea sa navigheze pe Internet, un VPN (Virtual Private Network – Retea Privata Virtuala) este foarte util de vreme ce o astfel de retea reprezinta un tunel prin care datele calatoresc criptate, iar conexiunea dumneavoastra este mai sigura si anonima in acelasi timp.
Legile din multe tari, care targeteaza o supraveghere sporita asupra tuturor utilizatorilor de Internet, a dus la cresterea interesului fata de utilizarea serviciilor de tip VPN. Asa ca, haideti sa vedem ce poate face un VPN pentru utilizatori, in afara de securitatea oferita la nivel de baza.
In primul rand se poate evita urmarirea furnizorului serviciilor de Internet (ISP). Internet Service Provider-ii sunt din ce in ce mai interesati de urmarirea abonatilor, indreptandu-si atentia catre istoricul navigarii, utilizarea aplicatiilor, datele despre locatie, cookie-uri, etc. ISP, poate vinde aceste date catre terte parti, in scopuri publicitare. Folosind un VPN, vi se garanteaza anonimatul si va puteti apara impotriva unor astfel de invazii nedorite, ce tin de confidentialitate.
In cazul in care calatoriti in strainatate si doriti sa comandati ceva de pe websiteul dumneavoastra local, din pacate veti fi redirectionat catre websiteul comerciantului specific tarii in care va aflati. Dar folosind un server VPN, cu IP-ul tarii dumneavoastra de origine, veti putea accesa websiteul preferat la nivel local si deci comanda ce doriti la adresa de domiciliu.
Daca pe PC-ul de acasa aveti o colectie importanta de fisiere sau alt tip de date personale, sau chiar o configuratie de tip NAS cu si mai multe date stocate, pentru o conexiune sigura si bine realizata folositi intodeauna o retea VPN.
Legat de accesul gratuit la Wi-Fi in locurile publice, ca de exemplu cel din scoli, hoteluri, cafenele, baruri, aeroport si asa mai departe, este un lucru comun din partea multor utilizatori de Internet sa se conecteze la astfel de puncte de acces si sa transmita date personale (parole, adrese de e-mail, conturi personale). Din pacate traficul de retea wireless, in aceste cazuri, este usor de interceptat de catre persoane rau intentionate, de vreme ce hotspoturile publice ofera o parola partajata, sau in multe cazuri conexiunea este deschisa. Dar daca folositi o retea VPN, traficul dumneavoastra va fi criptat, si chiar daca va fi interceptat de persoane rau intentionate, datele dvs. vor fi codate.
Modul de functionare al unui VPN sau cum functioneaza un VPN in poza de mai jos:
Evitarea colectarii informatiilor confidentiale de catre anumite websiteuri. Sunt o gramada de websiteuri care pentru a produce venit folosesc reclame; spre deosebire de reclamele clasice, care ruleaza la TV, acestea sunt direct targetate catre utilizator, folosind adresa sa de IP. Poate ati observat deja ca, dupa cautarea unor produse la anumiti comercianti online, accesand websiteuri ulteriorare veti vedea afisate anunturi cu produse similare cu cele pe care tocmai le-ati cautat. Astfel, pentru a evita acest lucru, o buna contra masura este folosirea unui serviciu VPN, pentru a masca adresa dvs. IP reala.
Descarcarea de pe torrente de tip peer to peer, foarte populara, este urmarita de trackere, sisteme de monitorizare care acumuleaza informatii despre utilizatorii sai. Acest tip de colectare de date se bazeaza tot pe adresele IP si folosind un VPN, puteti evita acest lucru, fiind solutia cea mai simpla si eficienta pentru o anonimizare completa.
Evitarea Geo-blocarii (Geo-restrictiei), care se refera la blocarea continutului afisat pe Internet, in functie de locatia utilizatorului. De exemplu, in cazul anumitor seriale TV sau videoclipuri, pe care le urmariti in tara dvs. de origine si care devin inaccesbile in alta tara, atunci cand calatoriti. Solutia este bineinteles un VPN, la care sa setati ca si server tara dumneavoastra de origine si care va va debloca continutul preferat, nepermis in strainatate.
Evitarea traficului portionat. Providerii de servicii de Internet analizeaza si proceseaza traficul in asa fel incat sa mentina un anumit flux si nivel de performanta conform unui model. Acest lucru duce deseori la limitarea latimii de banda pentru un utilizator ce face un numar mare de descarcari, sau are un streaming ridicat. Cu ajutorul unui serviciu de VPN, traficul este criptat si utilizatorul evita acest tip de analiza, asadar micsorarea vitezei de internet este evitata.
Daca doriti sa incercati un serviciu VPN gratuit, atunci puteti testa acest lucru cu ajutorul browserului Opera. Puteti descarca browserul facand click pe Download de pe websiteul lor oficial AICI. Dupa instalare, porniti browserul, iar in coltul din stanga sus, unde este situata pictograma „O” (meniul browserului) dati click si selectati „New private window”. In fereastra „Private” ce se deschide, in coltul din stanga sus, faceti click pe VPN si apoi pe butonul de „Power” pentru a porni serviciul VPN. Dupa ce conexiunea este realizata, puteti incepe sa navigati in siguranta datorita acestui VPN gratuit.
Dupa cum stiti, un firewall este proiectat ca sa tina la distanta de reteaua dvs. privata persoanele rau intentionate si este localizat in router (sau bineinteles puteti utiliza un soft de tip firewall care protejeaza doar device-ul pe care il folositi). Dar hackerii gasesc reteaua dvs. dupa adresa IP. Folosind un VPN, care se conecteza la o alta locatie si va aloca o alta adresa IP (mascand-o pe cea reala), orice atac cibernetic va fi redirectionat catre serverul VPN si nu catre reteaua dumneavaostra de domiciliu. Deci, o masura suplimentara de siguranta impotriva hackeri-lor sau a malware-ului.
Articol actualizat la: 22/09/2023